Retro

Een floppy en een cassettebandje kijken me vanaf de verjaardagskaart vrolijk aan. Als je deze voorwerpen herkent, ben je niet oud maar retro! Met een dikke glimlach zet ik de kaart bovenop de kast. Want retro betekent terug!

En daar ben ik. Op de terugweg. Waar terug vaak wordt uitgelegd als iets negatiefs, kan ik alleen maar denken aan de positieve lading die het woord terug voor mij betekent. Ik zie het als een soort van weggeweest, verdwaald en nu heb ik de weg terug weer gevonden. Terug betekent voor mij juist vooruit! Geïnspireerd door het verleden, ben ik op weg naar een verbeterde versie van mezelf. Met één wijze les op zak. Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt er wel iets van leren.

Je bent immers nooit te oud om te leren en grijze haren symboliseren de kroon der wijsheid. Althans dat laatste houd ik mezelf voor wanneer ik een dikke grijze haar uit mijn kruin trek. Met gemengde gevoelens steek ik mijn tong uit naar mijn jarige spiegelbeeld. Het enthousiasme van het jarige kind is niet meer, maar toch voel ik nog altijd een vorm van opwinding op die speciale dag. Op de tafel staat een heerlijk ontbijtje en een liefdevol cadeau. We zijn met zijn tweetjes. Nóg een bijkomstigheid van ouder worden.De kinderen zijn niet meer thuis om me toe te zingen. Het is even wennen zo voor de eerste keer zonder. Als ik een hap van het versgebakken croisantje wil nemen gaat de deurbel. De postbode staat voor de deur met een flesje wijn ingevlogen vanuit Engeland waar één van de twee verblijft. En ook van de ander komt een liefdevol bericht. Het moest van ver komen, maar hij is er. Een moment van warm geluk. Mijn mannen zijn er toch een beetje bij.

Die warmte voel ik nog steeds. Het verjaardagsweekend is ten einde en ik heb mijn eerste werkdag in mijn arbeidsretour al weer achter de rug. Met een rechte rug en twee voeten op de grond besef ik wat belangrijk is. Mijn blik op vooruit. Mijn motivatie is een nieuw begin. Alweer?, zullen sommigen denken. Nee niet alweer, nog steeds. Met vallen en opstaan. Misschien langzaam, maar iedere stap is er één.

Ik accepteer nu wat is en wat is geweest. Ik zie wat en wie van waarde is. En vooral zie ik mezelf voor de waarde die ik heb. En niet de waarde die door anderen aan me gelabeld is. Ik ben niet de zieke, de mindere, de idioot of de dromer.Ik ben de gepassioneerde, gemotiveerde, doorzetter die weet wat ze kan en vooral wat ze wil. Ik ben degene die terug keert en vanuit die positie weer vooruit gaat.

Ziekte en tegenslag hebben me ondanks alles veel goeds gebracht. Het heeft het kaf van het koren gescheiden. Het heeft me laten zien wat belangrijk is in mijn leven. Dat het leven kort is en dat je ervan moet genieten. Dat je de aarde onder je moet voelen om bij de tijd te blijven. Het leven is één groot leerproces maar als je ziek wordt leer je veel sneller. Natuurlijk had ik sommige teleurstellingen liever niet gehad, maar één ding zie ik duidelijk voor me.Ik ben op de weg terug. Ik ben retro!

2 gedachten over “Retro

 • 30/01/2017 om 18:27
  Permalink

  Er moet eerst iets verkeerd gaan, voordat je je kan beseffen wat er goed gaat. Ik kan me voorstellen dat terug voor jou een prettig woord is, als je het zo kunt noemen.

  Beantwoorden
 • 09/02/2017 om 12:34
  Permalink

  Lieve Anke’
  Ook dit stuk is weer heel mooi geschreven/ verwoord door je en zeer herkenbaar… Haha, ik moet aan mijn eigen dochter denken: Ik boven nog lp’s liggen..”Mama wat zijn lp’s?” Mooi zwart vinyl zeg ik dan.. Vroeger had je de smurfen toeren op je pickup, je gewone versie en dan ook nog de 45 toeren.. dat was dan een zeer zware stem.. Vaak genoeg voor de grap gedaan! Ik vind het knap dat jij terug kan zien als vooruit gaan! In iets positiefs! Idd je kunt het niet veranderen maar idd wel van leren! (Dat doe ik ook, ik denk velen van ons). Toevallig ben ik morgen (10 feb) jarig en ervaar ook dezelfde “gevoelens” als jij als ik jarig ben.. uitgebreid vieren hoeft ook niet meer voor mij maar als ik opsta (Of het is 12 uur) dan sta/ lig ik wel met een glimlach van: Jieppie, ik ben jarig! Het rond huppelen laten we maar even achterwegen haha. Wat een lief kado van je 2 jongens en dan dat lekkere ontbijtje… ,dat is al genoeg om je jarig te voelen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: