Week van de schildklier, 23 tm 28 mei 2016

week van de schildklierVandaag is de jaarlijkse week van de schildklier weer van start gegaan. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de schildklier, haar functie en ongemakken wanneer ze niet meer naar behoren functioneert. Iets waar ik voordat ik schildklierkanker kreeg nooit bij stil heb gestaan. Logisch, want als alles goed werkt, hoeft dat ook niet… of toch wel?

De schildklier, een klein vlinderachtig orgaan dat zich om de luchtpijp heeft gevouwen. Veel mensen weten niet eens dat het er zit. Laat staan, wat het doet. Ook ik wist niet wat de impact was die dit kleine orgaan heeft op ons dagelijkse bestaan. Het fungeert als motor,als thermostaat. Het zorgt ervoor dat onze hormoonhuishouding in balans is, dat we groeien, dat onze haren en nagels in gezonde conditie zijn. Stel je voor dat dit allemaal het ineens niet meer doet? Dat je op de snelweg zit en ineens valt je motor uit. Nou, dan bel je de wegenwacht en die sleept je van de weg toch? Makkelijk zat. Beetje olie, of een nieuwe motor er in en verder. Was het bij de schildklier ook maar zo simpel.

Wanneer de schildklier niet meer naar behoren werkt, kun je medicatie krijgen. Levotheroxine. Meestal is dat levenslang. Helaas zorgt het pilletje in de meeste gevallen niet voor een optimaal resultaat. Vaak blijven er restklachten en beperkingen aanwezig waar je mee om moet leren gaan. Een nieuwe motor, schildklier, is uitgesloten. Zo ver zijn we nog niet in de ontwikkeling van de zorg. Nog niet.. Ik hoop die dag ooit mee te maken.

Stel je voor dat je nog maar een kind bent. Dat je wilt spelen, leren, groeien, en dat lukt niet omdat je motor stuk is. Stel je voor dat al je vriendinnen uit gaan en jij de energie niet hebt om mee te gaan. Stel je voor dat je een droombaan voor ogen hebt, maar je de concentratie niet hebt om je diploma te halen.  Voor deze groep is speciaal dit jaar extra aandacht. Schildklieraandoeningen bij kinderen. Overal in het land zijn er lezingen, informatiestands en voorlichtingsmomenten gepland. Deze zijn terug te vinden in de agenda van SON. Schildklier Organisatie Nederland.

Morgen 24 mei staat er een informatie stand in het Radboudumc Nijmegen, ik ben er bij. Vier jaar geleden kreeg ik schildklierkanker en ondervond ik aan den lijve wat het gemis van een schildklier met mij deed en nog steeds doet. Het belang van informatie en vooral een luisterend oor is enorm groot. Ik hoop dat de week van de schildklier mag groeien in haar aandacht. Dat verdient ze.. die gebroken (of weggevlogen) vlinder in ons..

Eén gedachte over “Week van de schildklier, 23 tm 28 mei 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: