Corona-gekte!(1)

Foto Anke van Haften 13 maart 2020

Paracetamol en ibuprofen op de bon, lege schappen in de supermarkt, wachttijden van dagen voor boodschappen bezorgdiensten, maatregelen die inconsequent zijn en ongepaste schaamte. Er lijkt wel een nieuw virus bijgekomen te zijn. De Corona –gekte. Nederland is op hol geslagen als het om het Corona virus gaat. Blijf liever kalm en gebruik je gezonde verstand.

Ik heb getwijfeld om dit blog te schrijven. Waarom? Omdat ik me bijna schaam dat ik ziekteverschijnselen heb die lijken op het Corona virus. Of misschien omdat ik bang ben dat ik een paria wordt, of omdat ik bang ben over wat men zal denken. Voor hetzelfde geld is het gewoon een griepje en is er paniek om niks. Natuurlijk  idioot dat je daarover na gaat denken, maar mensen zijn nu eenmaal  hard, en vooral erg egoïstsch. Iets wat wordt onderstreept door het overdreven hamstergedrag in de supermarkten.  Onnodig egoïstisctisch gedrag. We leven heus in een maatschappij waarin genoeg is voor iedereen mits we er verstandig en normaal mee omgaan.

Zo ging mijn lief paracetamol en ibuprofen voor me halen. Iets dat ik al een tijdje in combinatie moet slikken in verband met ernstige pijn door wervelkolom artrose en een akelig pijnlijke gordelroos.  Bij het Kruitvat werd hij nagnoeg behandeld als een crimineel toen hij beide medicijnen vroeg. “Je kan toch lezen, 3 pakjes van 1 soort!”zei de dame snauwend achter de kassa. Toen hij wilde uitleggen dat ik echt de combi nodig heb om een andere aandoening,  werd ze nog brutaler. Ook een bejaarde man achter mijn lief kreeg een negatief antwoord.  Uiteindelijk is hij maar naar een andere winkel gegaan om de andere soort erbij te halen.  Mensen met andere, vaak chronische aandoeningen zijn hier nu de dupe van. De media is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Naar mijn idee een direct resultaat van oa. een item van  het RTL nieuws die mensen aanmoedigt om naast handgel vooral ook wat extra paracetalmol en ibuprofen in te slaan zolang er geen medicijn voor het Corona virus is  omdat dit koortsverlagend werkt.  Bedankt hiervoor!

Waar de media aan de ene kant te veel informatie geeft waardoor mensen in paniek raken en bijvoorbeeld gaan hamsteren, zijn ze aan de andere kant veel te laks en niet consequent genoeg . Zo kan ik me ook ontzettend ergeren aan premium artikelen op facebook van kranten die je lokken met een titel die je aan het schrikken maakt, maar je pas kan aflezen als je betaald abonnement afsluit. En dan de overheid. Pas gisteren werd er voor het eerst een doventolk ingezet bij de persconferentie omtrent Corona. Waar universiteiten en hogescholen sluiten, blijven middelbare scholen en basischolen gewoon open. Waarom? Reizen de MBO leerlingen niet met het openbaar vervoer? Worden leerkrachten niet ziek? Nee, zo stelt de overheid. De papa’s en mama’s moeten wel kunnen blijven werken vooral als deze in de zorg werken. Sorrie hoor, ik vind het krom. Ook deze papa’s en mama’s kunnen ziek worden van hun kind dat met het OV reist. De overheid heeft zorgplicht, juist voor de mensen die in de zorg werken.  Zorg dan dat hun schoolgaande  kinderen veilig  kunnen worden opgevangen zodat ze geen twee zorgen tegelijk hebben.  

Evenementen met meer dan 100 man worden afgelast, dat hadden ze al veel eerder moeten doen. Disney gaat dicht, maar de Efteling blijft open terwijl musea en dergelijke de deuren sluiten. Hoezo inconsequent.  Persoonlijk denk ik dat de ellende niet goed is overzien.  Misschien dacht men dat het wel mee viel allemaal.  In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik hetzelfde dacht. Het bekende  ‘het is maar een griepje, daar gaan ook veel mensen aan dood en door hoor je niets over”, ik dacht precies zo. Tot nu. De snelheid waarmee dit virus zich verspreidt is zorgwekkend en hoe er met mogelijk besmette mensen wordt omgegaan nog meer.

Ook wij hebben inmiddels het advies van de assistente van de huisarts ontvangen om in thuisquarantaine te gaan. Na een bezoek aan Disneyland Parijs waar ik nog nooit zo veel hoestende mensen bij elkaar heb gezien, zijn we met ziekteverschijnselen thuis gekomen. Koorts, hoesten en benauwdheid, pijn op de borst, hoofdpijn, keelpijn en een verhoogde hartslag. In overleg met de werkgever heb ik naar de huisarts gebeld. De assistente was kort van stof. Thuisblijven! Ophokplicht. Dat wil zeggen, bij koorts en verhoging. Vier dagen een koorstdagboekje bijhouden en na vier dagen als de klachten er nog zijn eventueel terugbellen en dan pas wordt er verder gekeken. Wat opviel was dat de assistente geen enkele vraag stelde. Geen naam of adres, geen geboortedatum, waar we waren geweest, wat precies de klachten zijn en in welke mate, of ik al dan niet in een ziekenhuis werk of ik tot de risicogroep behoor. Niets van dat alles. Er wordt niets geregistreerd, niet teruggebeld, geen koppeling gemaakt met de GGD , niets! Hoe kunnen dan de cijfers van de RIVM kloppen?

Voordeel van het binnen blijven is in ieder geval dat mensen je niet met een schuin oogje aankijken als je durft te hoesten. De verantwoordelijkheid om jezelf sociaal  persoonlijk af te zonderen, ligt bij jezelf. Niemand wil toch op zijn geweten hebben dat hij of zij een bejaarde medemens  of iemand uit een risicogroep besmet die vervolgens doodziek wordt of erger nog, overlijdt? Ik vraag me af of we er ooit achter komen of we nou het Corona virus hebben gehad of een gewone griep. Het is raar om te zeggen, maar waar je normaal gesproken de griep liever buiten de deur houdt, hoop je nu op “gewoon”griep. Gelukkig zijn niet alle mensen egosïstisch en is er ook veel warmte nog onder de mensen. Mensen die elkaar een hart onder de riem steken en aanbieden om boodschappen voor je te doen.  Wij wensen iedereen in quarantaine, mensen die ziek zijn, mensen die gewoon bang zijn, mensen die werken in de publieke sector, horeca, vervoersdiensten, de zorg en de supermarkten veel sterkte en warmte toe.  Eigenlijk gewoon iedereen dus. Laat je vooral niet gek maken en gebruik je gezonde verstand.

2 gedachten over “Corona-gekte!(1)

 • 13/03/2020 om 15:31
  Permalink

  Wauw Anke, ik heb je stuk gelezen en het raakt me intens. Je weet hoe ik me voel en dat ik echt enorm angstig ben. Jou woorden stralen kracht uit die ik ervan overneem. Dank je wel

  Beantwoorden
  • 13/03/2020 om 15:32
   Permalink

   Lieve Ingrid, Graag gedaan. Kalmte is het meest effectief. Houd je hoofd bij elkaar. Het komt uiteindelijk goed. Mensen zijn heel goed in elkaar op dreef helpen. xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: