De betekenis van Kerstmis..

kersthartAl maanden van te voren begint het te kriebelen. Iedereen die mij kent wordt al weken geconfronteerd met mijn liefde voor Kerst met mijn gekakel over onze kerstboom, kerstliedjes of plaatjes op facebook waarin ik aftel naar de dag van vandaag. Sommigen vinden het ronduit irritant en begrijpen niet waarom ik er zo’n gedoe over maak. De betekenis van Kerst zit hem immers niet in de boom, de cadeaus, dikdoenerij en wat we allemaal eten.Néé, daar zit het zeker niet in. De betekenis van Kerstmis zit veel dieper. Het gaat om liefde, verleden, heden en toekomst. Het zit diep verborgen in mijn hart.

Vanmorgen werd ik laat wakker. De morfine had goed zijn werk gedaan. Ik was compleet van de wereld. De telefoon rukte me uit een dromenloze slaap. Een lieve stem, die me heel na aan het hart ligt, wenst me aan de andere kant van de lijn de mooiste kerst toe en vooral een gezonder 2016. Ik ben meteen wakker. Dit is Kerst. De warmte van iemand waar ik zielsveel van hou. Ik had haar nog willen bezoeken voor de feestdagen, maar doordat ik ziek werd is dat er niet meer van gekomen. Ik voel me er rot over, maar deze persoon maakt me geen verwijten, ze is vol begrip maar toont me bodemloze liefde. Ik noemde haar mijn tweede mama in een ver verleden. Maar het voelt nog steeds zo. Het telefoongesprek maakt dat ik mijn eigen mama nog meer mis dan ooit tevoren.

Ik stuur een appje naar mijn buuf en vraag of ze zin heeft om een bakje koffie te komen drinken. Het maakt haar niet uit dat ik in pyjama loop en dat ik nog niet heb gestofzuigd, Ze komt voor mij! Binnen een half uur staat ze in de woonkamer. Ik sta net te worstelen met een lint om het cadeutje voor mijn lief mooi in te pakken dus ik zag niet meteen dat ze een cadeautje in haar handen had. Voor mij.. Met een schok beland ik vanuit de wazige morfinewereld vol roze olifantjes in de realiteit. Ik ben haar vergeten! Tranen schieten me in de ogen. Hoe kan ik in vredesnaam de persoon die zo veel voor me doet, er altijd voor me is en zo veel voor me betekent gewoon vergeten!?

Natuurlijk spreek ik mijn stommiteit uit. “Ben je gek joh” zegt ze. Jij hebt wel andere dingen aan je hoofd. Ze wuift het weg alsof het er niet toe doet dat ik geen cadeauthe heb voor haar. De koffie is lekker, de muffin erbij ook. Zoals altijd kunnen we praten over de mooiste, liefste en moeilijkste dingen. Bij haar is mijn hart open. Toch laat het me niet los.Hoe heb ik haar kunnen vergeten. Het gaat niet om het cadeautje. Het gaat om het feit dat ik iemand die zo belangrijk voor me is, gewoon ben vergeten terwijl ik wel ben bezig geweest met anderen. Ik maak me druk om de verkeerde mensen en zie niet wat er recht voor me neus is. Ik kan de morfine daar de schuld niet van geven.

Bij het afscheid spreek ik uit hoeveel ze voor me betekent. Ik ben daar niet zo goed in. Ik ben bang dat als ik mensen laat weten hoeveel ze voor me betekenen dat ik ze dan juist verlies. Het enige en misschien wel mooiste cadeau wat ik haar kan geven voor deze Kerst is mijn hart. Zij krijgt mijn hart voor altijd. En dat is wat Kerst betekent!

Ik wens iedereen hele mooie warme, en vooral liefdevolle dagen toe.

Blogs zijn er om te lezen en te delen *sharing is caring*

5 gedachten over “De betekenis van Kerstmis..

 • 24/12/2015 om 15:56
  Permalink

  Lieve Anke, de betekenis van kerst is voor veel mensen ver heen. Ze kunnen er misschien wel weinig aan doen, ik weet nog dat ik anders ben opgevoed, naar de nachtmis om 12 uur snachts, het was koud maar wat een sfeer,kerstliedjes in de kerk enz. Later thuis nog een verwennerij en lekker slapen, de andere dag was het eerste kerstdag…..het had toch iets anders,moeilijk uit te drukken.
  Wij vieren kerst lekker met z,n tweedjes,normaal eten in huis gehaald samen gisteren, gewoon niet te gek gedaan, want als je die volgeladen karren zie in de supermarkt denk je niet aan kerst,maar aan een kernoorlog die morgen uitbreekt.
  Laten we in deze dagen denken aan de mensen waar tegen we niet zo vriendelijk zijn geweest en het volgend jaar proberen beter te doen…
  Een heel mooi blog heb je geschreven
  Lieve Anke , fijne feestdagen en een gezonder en gelukkig 2016 xxx

  Beantwoorden
  • 24/12/2015 om 16:02
   Permalink

   Dank je wel André
   Ieder viert kerst op zijn of haar eigen manier en dat is goed. Genieten doe je zelf! Met of zonder veel eten, een boom of cadeaus.. Kerst zit in je hart en dat wens ik jou.. heel veel warmte voor t nieuwe jaar en mooie dagen op jou eigen wijze xxx

   Beantwoorden
 • 25/12/2015 om 17:39
  Permalink

  Mooie kerstblog. Ik doe er zelf zo weinig als maar enigszins kan aan maar stukjes zoals die van jou lees ik met plezier. Dat dan weer wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: