Gastcolumn “Mooi voor de vrouw”Schildklierkanker een geluk bij een ongeluk?

Schildklierkanker, een geluk bij een ongeluk?

Toen ik in 2012 totaal onverwacht de diagnose schildklierkanker kreeg , was vrijwel de eerste reactie die ik hoorde dat ik de goede kanker had. Ik had geluk!

Daarna, heb ik dit zogenaamde geluk, een goede kanker dus het valt wel mee verhaal nog een tiental keren vaker mogen horen. Alsof schildklierkanker een soort van geluk bij een ongeluk kanker is. Het leek soms alsof me een lot uit de loterij was aangeboden. Nou als ik mag kiezen had ik toch liever die vriendelijk lachende meneer van RTL 4, met gouden cheque en bos bloemen aan de deur gehad. Helaas verder dan de ijsprijs en een waardebon voor een appeltaart van een bekende winkelketen ben ik nooit gekomen. Ik mag het doen met schildklierkanker, de goede kanker. Een complete misveronderstelling.

Er bestaat geen goede kanker!

Maar steeds vaker hoor je wel dat als je niet meteen een doodvonnis krijgt, het allemaal wel mee valt. Het is goed te behandelen dus valt het mee. Het lijkt een soort van verharding rondom deze ziekte. Kanker lijkt te zijn ingeburgerd. Niet alleen mensen met schildklierkanker krijgen deze “goed” stempel maar ook kankersoorten als bijvoorbeeld huidkanker en zelfs bij borstkanker die toch nog steeds heel wat mensenlevens eist, zie je een verandering in hoe er mee wordt omgegaan. Afgeschilderd als een soort van glamourziekte onder vrouwen.

Dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen zie je zelden terug in de media. Het bestempelen van een kanker als goed, als een geluk, als een het valt wel mee is dom en kortzichtig! Kanker is kanker met operaties, behandelingen, lichamelijke gevolgen om over de psychische nog maar niet te spreken. Angsten en onzekerheden die op je afkomen. Ook als de kanker weg is. Wanneer je schoon bent verklaard is er bij iedere controle die onzekerheid, bij elk bobbeltje of plekje wat ik op mijn lijf vind denk ik, het zal toch niet?

De moeheid, de slechte weerstand. Bij schildklierkanker komen daar nog een aantal restklachten bij. Er moet een orgaan vervangen worden dat enorm veel werk doet in je lijf door een hormoonpilletje. Dat instellen kost tijd! Soms enorm veel tijd. Dit is per individu verschillend. Zelf vlieg ik al twee jaar van hyper naar hypo, van links naar rechts, van snel naar langzaam. Mijn hormoonhuishouding is compleet door de war. Mijn lichaamstemperatuur is compleet ontregeld. Ik ben een Jantje lacht en Jantje huilt binnen een paar minuten tijd. En ik ben niet de enige.

Steeds vaker wordt de diagnose schildklierkanker getrokken. Steeds meer mensen die een lot uit de loterij mogen ontvangen en te horen krijgen dat ze geluk hebben. Toen ik ziek was heb ik mijn verhaal opgeschreven in een dagboek. Het gaf me steun. Vorig jaar is dat dagboek als wekelijkse column verschenen op de website van de SON, Schildklier Organisatie Nederland om herkenning te bieden aan mede schildklier(kanker) patiënten. In december 2014 zijn deze columns gebundeld tot een boek. Er was maar één titel mogelijk voor mij. Goede kanker bestaat niet! Met dit boek hoop ik bewustwording te creëren bij zowel arts, bedrijfsarts, UWV werkgever en gezond Nederland.
Ook zonder doodvonnis heb je kanker en dat is geen geluk, geen lot uit de loterij en zeker niet goed!

Bron: Deze blog is oorspronkelijk gepost op www.mooivoordevrouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: