Het is goed, of niet? Toch ?

stop-insecurityTerwijl de kurk van de champagnefles door de kamer suist, zie ik in een paar seconden het jaar 2016 samen met de kurk wegvliegen, tenminste datgene dat ik me kan herinneren. Als de champagne in het glas vloeit en ik mijn lief kus, valt er er een enorme last van mijn schouders af om plaats te maken voor een serene rust. Ik weet het zeker. Vanaf nu ga ik het heel anders doen. En dat is goed, of niet? Toch?

Al in de eerste minuten van het nieuwe jaar ga ik de mist in. Waarom zit daar altijd dat akelige stemmetje die dat ene woordje in mijn oor fluistert waardoor de twijfel meteen toe slaat. Toch? Die avond schud ik het irritante stemmetje van mijn schouder af. “Ga maar ergens anders plagen”, denk ik. “Mijn leven is van mij en daar is geen plaats meer voor opdringerige  stemmetjes die me door hun negatieve gepiep de verkeerde kant op trekken”. Zo dát werkt.

Twee hele dagen wel geteld totdat ik theorie examens begin te oefenen voor mijn felbegeerde B rijbewijs.  Wat is ja en wat is nee, wanneer rem je , en wanneer laat je gas los. De onzekerheid groeit met de minuut. De eerste ingeving blijkt vaak de beste te zijn. Diep van binnen weet ik gewoon het antwoord, maar waarom twijfel ik dan bij het intoetsen en druk ik alsnog op het verkeerde knopje? Zodra ik mijn hoofd de mogelijkheid geef om na te gaan denken, wordt het stemmetje wakker en brengt meteen mijn hoofd weer op hol. Bij iedere vraag, piept het in mijn oor.. Ja? Is dat goed? Of niet? Toch?

Hetzelfde overkomt me als ik even later in de auto zit voor een voorlopig laatste praktijkles. Mijn hand gaat naar de pook om te schakelen en toch doe ik het niet. Mijn hoofd remt en ik trap het gas nog iets dieper in.  Op de meest domme momenten slaat de onzekerheid toe. Stom! Want eigenlijk weet ik gewoon wat ik fout doe en wanneer ik het goed doe. Helaas, of moet ik juist zeggen gelukkig, voor mij heb ik een instructeur die nog net iets sneller is dan ik, waardoor ik net op het moment dat ik mezelf wil verbeteren al gezegd heeft waar de fout zit. Omdat ik miss perfect ben, en me voorgenomen heb om een foutloze ronde te rijden, raak ik geïrriteerd van de correcties. Niet doen, Ank! Vermaan ik mezelf. Een foutloze ronde bestaat niet!

Ik hoef mezelf dit keer niet af te vragen waarom ik de fout in ga. Het is heel simpel. Ik baal dat ik mijn autorijles weer even moet staken omdat ik morgen weer een nieuwe pijnblokkade voor de hernia ga krijgen.  Ik wilde het zó goed doen dat ik een onuitwisbare indruk achter zou laten. Idioot natuurlijk. “Ik maak van mezelf al een onuitwisbare indruk”,  zou mijn lief zeggen. Ik zou willen dat er een stopbord bestond voor onzekerheid, dat ik zo veel zekerheid had in mezelf,  maar mijn gedachte komt meer in de richting van: “Ik wil het beter doen dan dat anderen van mij verwachten”. Het was best goed toch? Of niet? Toch?

En daar wil ik dus van af. Dat toch? Dat eeuwige getwijfel, geneuzel en gedraai. Ik wil het zeker weten, gewoon doen, eventueel een keer falen, maar het dan gewoon voor elkaar krijgen, omdat ik het kan! Ik wil morgen na de pijnblokkade niet nadenken over hoe de ontwikkeling in mijn rijden en de groei in mijn werk me weer “on hold” zet. Ik wil de tijd die ik heb gebruiken om te leren zodat ik ga slagen voor dat gewraakte theorie examen en rust nemen zodat ik er straks dubbel zo hard tegen aan kan op het werk om te komen waar ik hoor. Zonder twijfel wil ik maar één ding Wég met al die onzekerheid. “Mijn leven is van mij en daar is geen plaats meer voor opdringerige stemmetjes die me door hun negatieve gepiep de verkeerde kant op trekken”. Zo!

2 gedachten over “Het is goed, of niet? Toch ?

 • 03/01/2017 om 18:34
  Permalink

  The struggel of life…hoeveel mensen hebben hier ook niet last van, maar jij durft het te benoemen, Anke! Heel dapper en hopelijk geeft dit je weer de bevestiging dat je wel heel veel kunt en aankunt ❤️

  Beantwoorden
 • 04/01/2017 om 10:52
  Permalink

  En zo is het maar net. Weg met die energie vretende vervelende stemmetjes. ???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: