Op ontdekkingsreis naar mezelf, in de sportschool

fitnessMoe maar voldaan zit aan de koffie. Moe van de inspanning en voldaan van het resultaat. Het is een heerlijk gevoel. Iets dat ik jaren geleden nooit voor mogelijk heb gehouden is geschied. Ik vind dit fijn! Gezellig zelfs én het geeft me energie . Enige nadeel is dat ik dit altijd pas achteraf ervaar.  Maar hoe dan ook. Ik ben blij dat ik er weer ben geweest. In de sportschool!

Zaterdagochtend acht uur s’morgens gaat de wekker. Inmiddels een vast ritueel sinds ik begin februari 2013 aan de fysioosport ben begonnen om mijn conditie weer op te bouwen na de schildklierkanker. Langzaam gaan mijn ogen open, wek mijn vingers tot leven, neem mijn trouwe pilletje schildklierhormoon in en zet mijn mobiele telefoon aan. Even rustig wakker worden met de facebookberichtjes van andere vroege vogels op de zaterdagochtend. Met een diepe zucht hijs ik mezelf uit bed. Brr. Ik heb er zo geen zin in!

Met tegenzin werk ik een banaan naar binnen, drink een glaasje jus d órange en pak mijn sporttas in. Ik bel aan bij de buuf die net zo’n gezicht trekt als ik. Het vraagstuk “wat doen we? Gelijk aan de koffie of tóch maar eerst gaan sporten “ blijft in het midden hangen. We gaan!  PUNT! Afhankelijk van het weer gaan we lopend naar de sportschool. Wij vinden dat persoonlijk al een hele stoere warming-up, maar vandaag toch maar even niet. Vandaag is gewoon gaan al stoer genoeg.

Zwoegend en ploeterend werk ik mijn programma af. De crosstrainer herinnert mijn benen aan de dag in de Efteling. Met de tong op de schoenen kom ik zwaar energie tekort. Licht in mijn hoofd stap ik tien minuten later draaiend af en begin aan de rugspieren, beenspieren, armspieren, en het ergst van alles de buikspieren. Ik voel me een aangespoelde walrus op een yogamat maar als ik merk dat ik weer drie seconden langer kan planken dan de week ervoor, word ik tóch enthousiast. Ik voel zowaar iets trekken in mijn buik dat lijkt op de aanwezigheid van buikspieren.

Op de fiets begin ik enthousiast aan het instellen van mijn heuvelprogramma. Wanneer ik klaar ben om te gaan fietsen, kijk ik plotsklaps in mijn eigen gezicht. Mijn fiets staat precies tegenover een spiegel. Whaaa ben ik dat!? Ik zal jullie de details besparen.Van schrik gooi ik mijn handdoek over mijn hoofd en bepleit het feit dat ik een groot voorstander ben om alle spiegels uit sportscholen te verwijderen. Hoewel het natuurlijk wél motiveert om door te fietsen.

Na een uur flink intensief bewegen zit het voorgeschreven  programma erop. Oh nee, eerlijk is eerlijk op de loopband na, maar die sla ik even over omdat ik sterretjes zie. Eenmaal aan de koffie vervliegen de sterren om plaats te maken voor energie. De energie die ik eigenlijk zo nodig had tijdens het sporten komt bij mij altijd achteraf. Het ritueel van de zaterdag, sluit ik af met poetsen. Dankbaar maak ik gebruik van de opgedane energie en vlieg door het huis als een tornado. Stofzuigen, stoffen, badkamer, toilet, keuken, Gerrit zijn kooi schoon, de berg was die er eigenlijk altijd ligt en de bedden. En raar maar waar, eigenlijk ben ik heel gelukkig met mijn zaterdag ritueel en vind ik sporten en poetsen bijna leuk.. Bijna dan he.. de koffie met de buuf gezellig achteraf  is nog beter!

6 gedachten over “Op ontdekkingsreis naar mezelf, in de sportschool

 • 18/04/2015 om 13:07
  Permalink

  Herkenbaar dit.
  Ben nig niet zolang aan het sporten, maar het is lekker….als ik eenmaal op de roeimachine zit.
  Ik ga trouw omdat ik vooruitgang merk. Behalve gister toen ik na een een brandmelding via de trappen naar 4 hoog moest….haha.
  Maar ook dat gaat goedkomen.
  We gaan gewoon elke week net zolang tot ik tevreden ben en dan nog langer omdat het goed doet.

  Fijn weekend xxx

  Beantwoorden
  • 18/04/2015 om 17:06
   Permalink

   Heerlijk Dees! Lekker volhouden zo zie je maar hoe conditie van pas kan komen. Was hopelijk een oefening? liefs Ank x

   Beantwoorden
 • 18/04/2015 om 16:09
  Permalink

  Heerlijk is het om je zoveel fitter te voelen nadat je gesport hebt. Ben hier zelf ook anderhalf jaar mee begonnen. 2x per week. Waarvan 1 x onder begeleiding. Al heel gauw ondekte ik dat ik meer energie had. Voordien was ik niet uit bed te branden. Na een half jaar was ik vaak vroeg wakker en direct vol energie. Niet moe te krijgen.
  Ook in samenwerking met een gezondere voedingstijl viel ik mooi langzaam af.
  16 kg.
  Vorig jaar ben ik 3 x per week gaan sporten.Voelde als een verslaving.
  Het afvallen wou niet meer. Wil toch graag nog 15 kg kwijt.
  In febr. Flinke griep gehad en daardoor 3 weken niet geweest. Het lukt het me niet goed meer. Ben moe. Motivatie is wat weg.
  ( hoewel ik wel ga). Zo jammer. Hoop wel dat ik me binnenkort weer wat fitter voel. Anders laat ik mijn bloed checken

  Beantwoorden
  • 18/04/2015 om 17:05
   Permalink

   Beste Riekje,
   Heel erg bedankt voor je reactie. Wat super dat je zo veel bent afgevallen. Dat is me helaas nog niet gelukt. Ondanks het sporten. Ik wens je veel succes met de laatste kilo’s. Sporten oppakken na ziekte is inderdaad heel erg lastig. Daaroom zit ik nu nog op 1 keer in de week tegen voorheen 3 keer.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: