Schildklierperikelen

Het verdriet om de hond, de meningen en de frustratie om de pijn in mijn rug, moet even landen. Alle mannen, op Gerritje na, zijn de deur uit. Ik nestel me op de bank in het zonnetje achter het raam. Heerlijk warm en rustgevend. En toch blijft er een gevoel van onrust onder in mijn buik kriebelen. De schildklierperikelen sinds het nieuws van het thyrax tekort houden me enorm bezig.

Sinds fabrikant Aspen bedacht had te gaan verhuizen en geen rekening te houden met de 350.000 thyrax gebruikers, ben ik betrokken bij de gevolgen van deze blunder. Ik noem het een blunder want hoe kun je in hemelsnaam gewoon je productie maar stopzetten van een medicijn waar meer dan een kwart miljoen mensen dagelijks van afhankelijk zijn?! Dat mensen  boos worden is niet meer dan logisch.

Persoonlijk slik ik geen thyrax. Niet meer, moet ik zeggen. Ik bleek allergisch voor de kleurstoffen in de thyrax tabletten blauw en rose. Nadat ik overgestapt ben naar Euthyrox gaat het een stuk beter. Hoewel ik ook daarbij nog wel de nodige restklachten ervaar die zijn ontstaan na het verwijderen van mijn schildklier vanwege schildklierkanker. Ik heb nu dus geen direct probleem zoals al die mensen die thyrax gebruiken, maar oh oh wat begrijp ik wat er door hen heen gaat aan vragen en onzekerheden. Het gevoel te hebben dat je niet serieus wordt genomen.

Het onbegrip herken ik nog maar al te goed vanuit de diagnose schildklierkanker. De reacties van ah joh.. je hebt toch goede kanker? Je gaat toch niet dood? Ze zijn hetzelfde als de reacties die velen nu moeten horen. Het is vervelend maar ah joh, neem gewoon een ander pilletje, De werking is toch hetzelfde? Mensen, denken het allemaal zo goed te weten. De vulstof  is misschien hetzelfde , maar dat wil niet zeggen dat de rest van de fabricage ook hetzelfde is. Het is geen kwestie van gewoon even overstappen. Sommige mensen reageren nu eenmaal beter op het ene merk dan het andere. Sommige  mensen worden gewoon heel erg ziek van opnieuw fijn afstemmen. Sommige mensen hebben helemaal nergens last van. Wat ook weer onbegrip binnen de eigen patiëntengroep oplevert.Wat jammer is want juist deze mensen zouden allemaal met de neuzen dezelfde kant op moeten staan.

Ondanks dat dit mij (nog) niet persoonlijk treft, heb ik ook moeite met de berichtgevingen, de onzekerheden, de vragen om antwoorden, het onbegrip, de boosheid. Ook bij mij roept het boosheid op. Die fabrikant moet zich schamen dat ze dit hebben veroorzaakt! De schildklier blijft op deze manier een ondergeschoven kindje dat het niet waard is om met respect mee om te gaan. Ik zou wel willen schreeuwen hoe belangrijk dit stomme klein vlinderorgaan is. Wat het allemaal met je doet als je hem missen moet of als hij niet goed werkt.

Aan de andere kant zou deze stomme blunder ook wel eens verandering kunnen brengen in dat algehele gevoel van onbegrip. Want hoe je het ook wendt of keert. De schildklier is nog nooit zo veel in het nieuws geweest. Misschien krijgen de ondoordachte mensen, de werkgevers, de overheid, de verzekeringen eindelijk eens door hoe belangrijk dit orgaan is en hoe belangrijk het is dat het hormoon juist is afgesteld. Het zou tijd worden! In de tussentijd zit er niets anders op dan te accepteren en zoveel mogelijk onze rust te bewaren. We hebben de energie hard genoeg nodig!

Blogs zijn er om te lezen en te delen *sharing is caring*

5 gedachten over “Schildklierperikelen

 • 22/01/2016 om 18:32
  Permalink

  Alweer een prachtig blog Anke heel veel liefs en sterkte

  Beantwoorden
 • 23/01/2016 om 23:08
  Permalink

  Het gaat niet alleen om de thyrax, ik krijg mijn levothyroxine ook maar beperkt geleverd doordat men naar andere merken moet uitwijken.

  Beantwoorden
  • 23/01/2016 om 23:25
   Permalink

   Ik weet het Joke, het probleem breidt zich uit naar andere merken. Ik zeg dat het mij (nog) niet treft omdat ik nog voor een maand of 3 in huis heb.
   Het is te hopen dat er gauw oplossingen komen.

   Beantwoorden
 • 23/01/2016 om 23:59
  Permalink

  Mooi geschreven!
  Er zit inderdaad niets op dan accepteren en je energie te sparen, straks heb je dat hard genoeg nodig. Ik heb nog voor 2 maanden thyrax in huis (0,100 Mg). Ook ik ben ex-schildklierkanker patiënt. Het heeft bij mij 5 jaar geduurd voordat ik helemaal goed ingesteld was. Ik laat het maar op me af komen. Meer kan je niet doen.
  Ik wens iedereen heel veel sterkte en succes met alles wat komen gaat!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: