Griepprik, ja of nee?

Wanneer de bladeren gaan vallen stromen de huisartsenposten weer vol met snotterde, hoestende en koortsige mensen. In alle eerlijkheid mijd ik liever de wachtkamers maar er is geen ontkomen aan. Tijdens de busrit naar mijn werk vliegen de bacillen in het rond. Ik stop mijn mond en neus diep in mijn sjaal. Een mevrouw naast me hoest en niest zonder haar hand voor de mond te houden. De sporen veegt ze met haar blote handen af. Ze drukt op de stop knop, dezelfde als die ik over twee haltes nodig heb..

In deze periode slaat bij mij de twijfel toe. Sinds de schildklierkanker val ik in een risicogroep en heb ik schijnbaar recht op de griepprik. Het eerste jaar dat ik hem haalde heb ik inderdaad het hele griepseizoen snottervrij doorlopen. Het jaar erna haalde ik dus wederom de griepprik in het goede vertrouwen dat de griep weer aan ons huis voorbij zou gaan. Nog geen dag later was ik vreselijk ziek. Zo ziek dat ik drie kuren antibiotica nodig had om van de longontsteking af te komen. De koorts liep op tot wel 41,6 en uiteindelijk werd ik na een longfoto een serieuze verdachte op longkanker. Pech, maar in mijn hoofd wees ik de griepprik als de schuldige aan. Door de angst om longkanker, de voorafgaande jaren van schildklierkanker en een lichte beroerte, sloeg de depressie toe. Depressie met een hoofdletter D mag ik wel zeggen. Een paar maanden later ben ik weer opgeknapt, maar als ik terug denk aan wat die periode me heeft gekost, denk ik nog wel twee keer na voordat ik een griepprik ga halen.

Toen vorig jaar de oproep in de bus kwam, twijfelde ik dus niet. Nooit meer, dacht ik stug. Een belletje naar de huisarts was voldoende om hem af te zeggen. Ik hoef ook geen oproep meer zei ik nog. Natuurlijk fietste ik er weer niet helemaal recht doorheen. Ik lijk een abonnement te hebben op longontstekingen, dus longontsteking nummer zoveel werd in de kiem gesmoord met weer een antibiotica kuurtje. Klus weer geklaard. Griepperiode 2015 afgesloten.

Tot vandaag. De brievenbus klettert. De huisarts stuurt me een brief waarin ik ondanks dat ik vorig jaar nee heb gezegd toch wordt uitgenodigd voor de griepprik omdat ik in een of meerdere risicogroepen zit.. De bal ligt bij mij. ik hoef niets maar het wordt sterk geadviseerd om een prik te komen halen. De twijfel slaat toe. Griepprik, ja of nee? In het jaar dat ik het wel haalde werd ik heel erg ziek, in het jaar dat ik het niet haalde kreeg ik ook een longontsteking. Wel hoorde ik van de week op de radio dat in het jaar dat ik zo ziek werd (2014-2015), de griepspuit niet goed werkte. Ik had dus gewoon écht pech maar wel pech met grote gevolgen.

Juist nu ik weer bezig ben met opbouw, beter worden van een hernia, kan ik ziek worden niet gebruiken. De niezende mensen om me heen bezorgen me de kriebels. Griepprik halen ja of nee? Het is en blijft gewoon een gok. Hoe dan ook, als ik de prik ga halen heb ik er in ieder geval wel alles aan gedaan. Maandag toch de huisarts maar even bellen..

Lees ook: Hoe goed ken ik mijn lijf en De ironie van de griepprik

13 gedachten over “Griepprik, ja of nee?

 • 22/10/2016 om 16:09
  Permalink

  De griep kun je er dan misschien wel mee voorkomen. Hoesten en niesen echt niet Dit zijn over het algemeen virussen en daar valt niet tegen te prikken. Die kun je dus met en zonder griepprik alsnog krijgen.

  Beantwoorden
  • 22/10/2016 om 16:20
   Permalink

   ja dat weet ik, was het maar zo’n feest he..

   Beantwoorden
 • 22/10/2016 om 16:12
  Permalink

  Lastig hè, ik heb hem trouw gehaald, ook al was ik nooit ziek, met de prik ook niet, dus ik twijfel ieder jaar. Ik haal hem toch maar omdat ik er nooit last van heb. Overigens denk ik dat de longontsteking een andere oorzaak heeft dan de griepprik. Of heeft de arts dat bevestigd?

  Beantwoorden
  • 22/10/2016 om 16:19
   Permalink

   Nee klopt, mijn weerstand is gewoon laag en gauw last van ontstekingen

   Beantwoorden
 • 22/10/2016 om 16:14
  Permalink

  Ik heb overigens wel altijd een klein flesje met sterilum bij me, voor situaties zoals jij hem beschrijft….. brrrrrrr

  Beantwoorden
 • 22/10/2016 om 17:11
  Permalink

  dex\ze prik is echt niet nodig nog nooit gehaald en nooit geen griep vrienden van mij van de zelfde leeftijg 70+ erg ziek van de pril en ik heb de laatste 15 jaar nooit griep gehad en geen pril tegen griep

  Beantwoorden
 • 22/10/2016 om 21:46
  Permalink

  Ik moet hem zelf kopen, maar met mijn lage weerstand als PDS-er en chronisch pijnpatiënt betaal ik die €35 wel.
  Ik had in januari voor het eerst de griep en ik heb nog nooit zo’n pijn gehad. Ik neem zelden morfine, maar toen kon ik 4 dagen echt niet zonder.

  Beantwoorden
  • 22/10/2016 om 21:49
   Permalink

   Dat is een goede overweging vanuit t oogpunt van een patiënt. En dan moet jij m zelf betalen…eigenlijk zo oneerlijk. We zouden allemaal gewoon de keuze moeten hebben.

   Beantwoorden
   • 22/10/2016 om 22:04
    Permalink

    Ze zouden de indicatie in ieder geval moeten uitbreiden. Er is toch algemeen bekend dat mensen die veel stress ervaren een lagere weerstand hebben.
    Ook vind ik het krom dat niet iedereen binnen een gezin de griepprik krijgt.
    Zo krijgt bijvoorbeeld de man van een vriendin de griepprik wel, maar zij en hun zoontje niet. Zij betalen hem dus ook maar zelf om te voorkomen dat ze hem aansteken. De griepprik werkt natuurlijk niet 100% en ze hopen zo wel het risico zo laag mogelijk te houden.

    Beantwoorden
 • 23/10/2016 om 00:56
  Permalink

  Ook in risicogroep, maar ik twijfel toch elk jaar weer als de oproep in de bus valt. Vorig jaar geen prik gehaald, een paar maanden in de lappenmand gelegen, o.a. met een hardnekkige bronchitis waarna ik lange tijd zo ontzettend futloos ben geweest.

  Beantwoorden
 • 12/10/2018 om 20:57
  Permalink

  Ik heb geen mild moet ik dan een griepprik nemen is daar iets over bekent ???????

  Beantwoorden
  • 15/10/2018 om 15:27
   Permalink

   Beste Daan. Wat zegt je huisarts hierover? Iedereen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd een prik te halen. Of je dat zelf ook wilt om wat voor reden dan ook is een ander verhaal.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: