Vrijdag de 13e: Het antwoord

life is a questionAls we alle antwoorden van te voren zouden weten op alle levensvragen die voorbij zouden komen, zouden we dan dezelfde keuzes maken? Zouden we dan in dezelfde positie zitten als nu, zouden we gelukkig zijn? Geen idee! Ook hier weet ik het antwoord niet op. En eerlijk gezegd, zou ik het ook niet willen weten. Het leven gaat zoals het gaat…

Op vrijdag de 13e in maart 2015 schreef ik dit:
Natuurlijk heb ik geen idee wat er in het verschiet ligt voor vrijdag de 13e in mei 2016. Misschien staat schildklierkanker tegen die tijd naar tevredenheid van de patiënt en arts op de kaart en wordt er nooit meer gesproken over een “goede” kanker. Misschien heb ik een  tweede boek geschreven? Eén ding weet ik zeker. Ik zet mijn reis voort tot ik bij de bestemming ben waar ik op mijn plaats ben, mijn kwaliteiten tot zijn recht komen en ik gelukkig ben. Ik kan niet wachten!”

Met een glimlach op mijn gezicht lees ik dit stukje vanmorgen terug. Ik had niet door dat het vandaag de datum was waar ik vorig jaar over schreef, totdat ik mijn geluks- toilet kalender zag liggen. “Grappig” juist vandaag denk ik heel erg na over de stappen die ik heb gezet in het afgelopen jaar. Soms voelt het alsof ik stil ben blijven staan of stappen terug heb gezet, maar ik ben juist enorm vooruit gegaan.

De wens die ik vorig jaar over mezelf uitsprak lijkt voor een groot deel te zijn uitgekomen. Schildklierkanker komt steeds verder op de kaart. Hoewel de eerste artsen al hebben aangegeven deze benaming nooit meer te gebruiken en zelfs over de oceaan gesproken wordt over de Engelse vertaling There is no such thing as good cancer! , zijn we er nog lang niet! Er is nog steeds veel onbegrip, restklachten die niet serieus worden genomen en wanneer artsen meer samen zouden werken en communiceren zou duidelijk worden dat er soms te veel op eigen eilandjes gewerkt wordt. Het wiel uitvinden kan echter ook samen!

Het tweede boek is geschreven. Of het ook een uitgave wordt is nog een vraag waar nog geen antwoord op is. Het is goed de tijd te nemen om tot een beter resultaat te komen. En dat is eigenlijk het antwoord voor alles dat speelt. Tijd.  Tijd om te herstellen, tijd om te accepteren, tijd om de juiste beslissingen te nemen, tijd om te verwerken. Tijd om te genieten. Alles wat belangrijk is kost tijd. Wat ik heb geleerd in de laatste jaren is die tijd te nemen ook al druist het in tegen mijn gevoel te willen presteren. Ik heb geleerd dat ik te veel van mezelf eis. Dat ik door de tijd en de rust te nemen en stil te staan bij wat belangrijk is, veel verder kom.

Gaat het beter? Ja! Ben ik beter? Nee. Ben ik op mijn bestemming? Geen idee. Maar waar de tijd me ook heen brengt en wat de antwoorden ook zullen zijn, ik weet dat ik gelukkig zal zijn en dat is alles waard.

2 gedachten over “Vrijdag de 13e: Het antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: