De bitter “zoete” waarheid

afb: pxhere.com

Verdwaasd kijk ik de huisarts aan. Zijn nieuwe diagnose moet ik even laten bezinken. Mijn keel is kurkdroog en tegelijkertijd breekt het zweet me uit. Ik slik en met het puntje van mijn tong bevochtig ik mijn lippen. Zelfs zonder tranen proef ik het zout. Het vermeende Corona avontuur heeft een nare nasmaak achter gelaten.

Na de ongeteste diagnose Corona kom ik niet meer op gang. Ik blijf moe, heb nachtmerries, hoofdpijn en al mijn spieren doen pijn. Een trap oplopen voelt als het beklimmen van de Mont Blanc. Omdat ik het zat was achter de feiten aan te blijven lopen heb ik eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en heb ik hulp gevraagd aan de huisarts. Die hulp kwam meteen. Voor de nachtmerries ga ik ondersteuning krijgen en verder is er een reeks aan bloed geprikt. Voor de veel te hoge bloedruk en hartslag heb ik bèta blokkers voorgeschreven gekregen. Nodig, want ik word snel beroerder en beroerder. Zo beroerd dat de huisarts me toch eerder wil terug zien want er zijn wat bloeduitslagen terug waar hij het even over moet hebben.

Een paar dagen later zit ik tegenover een serieus kijkende arts. Diabetes luidt het oordeel. En dit komt naast de bloeddruk, de hartslag en de vermoeidheid, de post Corona klachten en een zeer vreemde uitslag van de waarden van het schildklierhormoon. Welke veel te hoog blijkt voor een ex schildklierkanker patiënt als ik. Waarbij de Tsh waarde tussen de 0 en de 1 moet liggen, ligt deze bij mij bijna op de 8. Een waarde die indiceert dat de schildklier te langzaam werkt als je een schildklier hebt dan. Want die heb ik niet meer sinds 2012. Normale actie hierop zou zijn om de levotheroxine (merknaam Euthyrox) op te hogen in hoeveelheid echter daarvan kan de hartslag stijgen en dat is op dit moment niet zo wijs gezien de hoogte van de hartslag nu. Een verwijzing naar mijn oude vertrouwde endocrinoloog is gauw gemaakt. Over een maand kan ik terecht. Ik ben klaar voor een nieuwe strijd tegen het reguleren van het schildklierhormoon.

Ook zou een spuit voor de ontsteking in de schouder geen overbodige luxe zijn, maar ook deze wil de arts nu niet zetten omdat daar de bloeddruk van kan stijgen en dat zou wellicht einde Anke betekenen. Gezien mijn nog relatief lage leeftijd en het feit dat ik toch nog erg geniet van  mijn leven , niet zo’n goed idee. Ingewikkeld verhaal aldus de huisarts. Het lijkt alsof de Corona mijn gehele lijf op de kop heeft gezet. Maar of deze mede verantwoordelijk is voor het oorlogsgebied in mijn lijf, weet niemand. Dat er mogelijk ook nog een verband bestaat tussen de eerdere gordelroos en het Corona virus is ook een onderzoek waard. Wanneer ik de praktijk uit loop is mijn hoofd vol en voel ik me zo leeg als een leeggelopen ballon.

Eenmaal thuis typ ik langzaam de letters in op mijn laptop..” D i a b e t e s” en lees de omhooggekomen informatie op de website van de Diabetesvereniging. De bitterzoete waarheid is dat zoet en koolhydraten vanaf nu off limit zijn. Dat vereist wel de nodige verdieping in wat ik wel en niet kan/ mag eten en roept meteen al een hoop vragen op. Mag je ooit nog wel eens een gebakje, sushi, of een zakje snoep? Hoe doe je dat als je uit eten gaat? Hoe doe je dat op je werk als je regelmatig moet eten en bewegen maar vast achter een balie zit en daar (uiteraard) niet achter mag eten? Moet ik medicatie?

Ik voel me net zoals toen ik naar huis werd gestuurd met de mededeling dat ik ‘goede’ (schildklier)kanker had en dat eerst maar twee weken moest laten bezinken. Wat is dat bezinken? Thuis stapelen de vragen zich alleen maar op en neemt de onrust toe. Om het positief te benaderen, koop ik een kookboek met koolhydraatarme recepten om eten ‘leuk” te houden en samen met mijn lief te kunnen kokkerellen. Ook van een vriendin krijg ik een digitaal kookboek. Maar jeetje wat lastig. Bij het ontbijt loop ik al meteen tegen een hoge muur op. Want hoe doe je dat als je geen brood mag maar ook ziek wordt van melk producten als kwark ed. Geen zoet, geen zout.. het is de bittere waarheid. Ik moet door deze zure appel heen bijten. Meer smaken zijn er niet.

8 gedachten over “De bitter “zoete” waarheid

 • 12/06/2020 om 16:15
  Permalink

  Dat is heftig dat je dit nu ook nog eens extra op je dak krijgt. Dan wil de moed in je schoenen zakken, kan ik me voorstellen.

  Beantwoorden
 • 12/06/2020 om 21:52
  Permalink

  Jee, het zit je werkelijk weer niet mee. Wat een heftig verhaal en wat enorm naar voor je. Al denk ik dat het woord “naar” niet het juiste woord is en dat het de lading van de ellende die jij keer op keer op je pad krijgt niet eens kan dekken.
  Ik kan me heel.goed voorstellen dat je enorm van slag was, al kan ik jouw pijn en jouw verdriet niet voelen.
  Ook kan ik jouw vragen niet beantwoorden, ook al zou ik dat willen.
  Het enige wat ik kan is begripvol zijn en je voor nu héél veel sterkte wensen.

  Beantwoorden
 • 13/06/2020 om 12:17
  Permalink

  Wat een toestand Ank, en die schrik! Ik hoop dat je van deze diabetes af gaat komen en dat kan, via de juiste voeding. Maar daar heb je dus best wel energie voor nodig die je nu even niet hebt. Hopelijk kom je met de juiste stappen weer in een gezondere fase terecht. Het is niet niks wat je nu op je bordje krijgt, rare woordspeling trouwens. Hoe dan ook, ik wens je heel veel sterkte toe en een heleboel gezondheid die je weer hernieuwde energie en kracht mag geven. <3

  Beantwoorden
  • 30/06/2020 om 15:32
   Permalink

   mooi woordspeling .. wat je op je bordje krijgt.. thnxx voor de lieve woorden

   Beantwoorden
 • 26/06/2020 om 22:03
  Permalink

  Jeetje Ank, hier schrik ik van! Zoals je weet eet ik al heel lang geen suiker(s) meer, dus als ik je kan helpen met het opdoen van ideeën voor eten – je weet me te vinden. Dikke knuffel, hou je haaks!

  Beantwoorden
  • 30/06/2020 om 15:31
   Permalink

   Dank je wel xx Voorlopig gaat het omschakelen van voeding best aardig al heb ik soms vreselijk veel zin in iets wat dan niet zo verstandig is..Ik weet je zeker te vinden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: